Een streekgerecht uit België is het Aalsterse Ajuintaartje. Zoals de naam zegt is het een gerecht dat is ontstaan in Aalst. Aalst heeft meer culinaire gerechten ontdekt waarin ui de hoofdrol speelt. Naast de ajuintaart zijn in Aalst ook ajuinpaté, ajuinpralines en ajuinsoep populaire gerechten en nog steeds te vinden in restaurants en in de receptenboeken bij mensen thuis.
Het maken van een ajuintaartje is niet moeilijk. Je hebt er kruimeldeeg, uien, boter, eieren, room, peper, zout en nootmuskaat voor nodig. Nadat de uien gebakken zijn dienen ze gemengd bovenop het kruimeldeeg in de taartvorm geschept te worden. Hier overheen dient een eiermengsel met losgeklopte eieren, peper, zout en nootmuskaat gegoten te worden. Dit geheel dient 30 tot 40 minuten in de oven gebakken te worden en daarna is het heerlijke gerecht klaar om gegeten te worden. Het kan als bijgerecht gegeten worden of als hoofdgerecht met een heerlijke portie friet van onze mobiel frituur.