Wat veel mensen niet weten is dat Peru het land is van de aardappel. Tezamen met uien vormen aardappels een belangrijke basis van de meeste gerechten die hier vandaan komen. Dit komt omdat deze ingrediƫnten ook in de tijd van oorlog beschikbaar waren. Aardappelen worden in het hele land geteeld en ze groeien zelfs in de bergen. De belangrijkste aardappels hier zijn de chuno en de yuca. Ook al is Peru een derdewereldland, er is altijd genoeg voedsel beschikbaar, met name omdat ze deze zelf verbouwen.
In Peru zijn dus aardappelen, bruine bonen, kip, mais en rijst de belangrijkste basisgerechten. Echter is een gerecht altijd meer dan kip en rijst alleen, maar wordt er altijd gebruik gemaakt van heerlijke kruiden en pepers. Ook limoen wordt veel gebruikt in de plaatselijke gerechten. Een goed voorbeeld van een heerlijk gerecht, met diversiteit aan smaken gecombineerd, is het gerecht Carapulcra. Dit is een stoofpot van gedroogde aardappeltjes, kip, spekjes en speciale Peruaanse pepers. Het gerecht wordt gemaakt met de chuno aardappelen en dit gerecht is ook verkrijgbaar bij diverse frituurwagens in grote en kleine steden. Met dit gerecht maak je een goede indruk bij je eetgasten.