Collard Greens, oftewel boerenkool, is een populaire groente in delen van Amerika, maar voornamelijk in de zuidelijke staten. Deze groenten behoren tot de familie van broccoli en kool. De groente wordt ook in landen als Braziliƫ, Portugal, de Balkan, Afrika en India gegeten. In de zuidelijke staten van Amerika is het sinds lange tijd de gewoonte om collard greens en andere groene groenten meer smaak te geven met hamkluiven en ander varkensvlees, dat gerookt of gezouten is. Hedendaagse koks verkiezen tegenwoordig steeds vaker gerookte kalkoenvleugels en -nekken, omdat dit vlees minder vet is. Dit typische soulfoodgerecht kan dus met varkens- of kalkoenvlees worden bereid.
Collard greens met black-eyed peas en corn bread is een typisch nieuwjaarsgerecht in de soulfoodkeuken. De schotel zou geluk brengen, omdat de opgerolde bladeren aan rolletjes dollarbiljetten doen denken. Het maisbrood dient om het kookvocht van de collar greens op te deppen.
Er zijn verschillende manieren om deze groente klaar te maken, maar een opvallende manier is het toevoegen van 4 eetlepels suiker aan het kookwater voor ze de groenten hierin leggen. Voor het opdienen wordt er dan nog wat peper en azijn over de bereiding gesprenkeld. Dit gerecht en andere variaties zijn in menig frituurwagen in onder andere New York te vinden.