Over de gehele wereld wordt friet, of een variant hiervan, gegeten. In de diverse werelddelen wordt er veel gevarieerd met sauzen, maar ook de manier van snijden en bakken is heel belangrijk. Friet kan bijvoorbeeld gesneden worden in verschillende diktes. Deze variƫren vaak van 1,5 mm tot 20 mm. Vooral de dikte van de frieten bepaalt wat er geproefd wordt; een knapperig korstje of ook een zachte binnenkant.
In Nederland en Belgiƫ is het gebruikelijk dat frieten twee keer gebakken worden. De eerste keer worden ze voorgebakken in olie van circa 145 graden en worden ze bijna gaar gefrituurd. Daarna moeten de frieten een half uur rusten, waarna ze afgebakken worden in vet of olie van 180 graden tot ze goudgeel van kleur zijn. Deze frieten hebben een normale dikte. Ook in Frankrijk hebben de frieten meestal deze dikte. Echter vind je hier ook wel de frieten van 2 cm. en ook zeer dunne frieten die slechts een keer gebakken worden. Deze gelieve niet te verwarren met Franse Frieten die dunner zijn dan gewone frieten en hun bekendheid voornamelijk hebben gekregen dankzij de fastfoodketens. In Engeland vind je frieten die iets dikker zijn dan de Nederlandse en Belgische variant, maar ze worden op dezelfde wijze klaargemaakt. Na het bakken worden de frieten vaak bestrooid met zout en besprenkeld met azijn. Heb je trek in een portie versgebakken Vlaamse Frieten, dan kun je uiteraard terecht in onze mobiel frituur.