Een specialiteit van de Waalse stad Dinant is de Dinantse koek. In het Frans wordt dit een couque de Dinant genoemd. De bereiding van deze koek gaat al terug tot de 15e eeuw. De inwoners bedachten tijdens het beleg van de stad door Karel de Stoute een soort deeg. Ze hebben dit deeg bedacht, omdat ze zelf slecht geproviandeerd werden. Het zware deeg werd in mallen gedrukt die gemaakt waren door koperslagers en er ontstonden allerlei verschillende ontwerpen.
Het originele recept bestaat uit tarwebloem en pure honing en dit recept is al generaties lang doorgegeven. Echter heeft de koek wel een nadeel, omdat deze zeer hard is. Hierdoor slagen veel mensen er niet in om deze te eten. Zelfs in de koffie blijft de koek hard. Daarom wordt de koek vaak als sierstuk aan de muur gehangen. Wanneer men de koek toch wil eten kan deze even in de magnetron gestopt worden, waardoor deze iets zachter wordt. Wilt u toch een keer proberen deze koek te maken en te eten, dan is een heerlijk vers gebakken frietje van onze frituurwagen een goede start van deze maaltijd.