Ze laten zich misschien wel het beste vergelijken met loempia’s die u bij onze mobiel frituur aantreft: empanadas. Deze gefrituurde of gebakken deegwaar wordt gevuld met vlees, zoals gehakt, kip en ham, kaas, vis en/of groente. De naam van de snack, empanada, betekent dan ook zoveel als ‘verpakken’ of ‘inwikkelen’. Het is een zeer geliefde snack in Spanje en Portugal. Daarnaast zult u empanadas ook zeker tegenkomen op menukaarten in veel Zuid-Amerikaanse landen, zoals Argentinië bijvoorbeeld.
Het is niet helemaal duidelijk waar de empanada, die in deze landen bij de frituurwagen verkrijgbaar is, precies vandaan komt. Er is een Catalaans kookboek uit het jaar 1520 met de titel ‘Llibre del Coch’. Dit kookboek is geschreven door ‘Mestre Robert’, pseudoniem van Robert de Nola. In zijn recepten schrijft hij over met zeevruchten gevulde empanadas. Deze recepten schaart hij in zijn kookboek onder meer onder Catalaanse, Arabische, Franse en ook Italiaanse hapjes.