Mensen die niet uit België komen zijn vaak niet bekend met de Belgische keuken. Ook de Belgen zelf kennen niet alle typische Belgische gerechten. Een typisch Belgisch gerecht, dat niet bij iedereen bekend is, is Escavèche. Dit is een Waals visgerecht en is afkomstig uit de regio van Chimay. Dit ligt in het zuiden van de provincie Henegouwen. Dit gerecht wordt ook gegeten in delen van de provincie Namen.
Het gerecht is vermoedelijk ontstaan in de 15e en 16e eeuw. In deze tijd werd Wallonië overheerst door de Spaanse Habsburgers, waardoor er veel Spaanse invloeden in dit gerecht zitten. De Spanjaarden gebruikten in deze tijd azijn als bewaarmiddel voor vis. Officieel wordt escavèche op basis van zeepaling bereid. Sommigen gebruiken echter ook forel of andere vis. Daarnaast wordt bij de bereiding gebruik gemaakt van uien, citroen en kruiden. Het gerecht wordt in restaurants vooral aangeboden met sla, brood of frieten en kan gegeten worden als voor- of hoofdgerecht. Op internet zijn diverse bereidingswijzen te vinden, waarbij u heerlijke friet kunt eten van onze mobiel frituur.