Wat aanvankelijk bedoeld was als een verjaardagscadeau voor een goede vriend, heeft zich ontwikkeld tot een zeer geliefde lekkernij: de frikandelvlaai. Deze bijzondere snackvlaai werd bedacht en voor het eerst gemaakt door Manfred Engels. Geen eigenaar van een mobiel frituur, maar samen met Esther eigenaar van een bakkerij. De basis van deze smaaksensatie is dan ook een echte overheerlijke Limburgse vlaai. Het zal daarom niet als een verrassing komen dat hun bakkerij in het Limburgse Grubbenvorst gevestigd is.
Engels ontdekte dat zijn verjaardagscadeau letterlijk in de smaak viel en besloot om de frikandelvlaaien te gaan verkopen. Hij plaatste er een foto van op Facebook en hij kreeg in no time meer dan 10.000 reacties. Al snel werd de vlaai net zo succesvol als de frikandel in de frituurwagen. Andere bakkerijen begonnen vervolgens met het maken van hun eigen variant op deze snackvlaai. Een voorbeeld hiervan is Bakkerij Vreugdenhil uit Maasdijk die er uitjes aan toevoegde en zo de ‘frikandel speciaal vlaai’ op de markt bracht.