Ook in Frankrijk worden in gerechten regelmatig aardappelen gebruikt en niet alleen bij het maken van Franse frietjes in een frituurwagen. Een mooi voorbeeld van een recept op basis van aardappelen is Gratin Dauphinois. Dit is een traditionele Franse ovenschotel die gemaakt wordt op basis van aardappelen en crème fraiche. Zoals de naam al aangeeft komt het recept oorspronkelijke uit de regio van de Dauphine. Het recept is al ontzettend oud en werd al voor de eerste keer vermeld op 12 juli 1788. Het is nog steeds een geliefd recept en wordt veel door mensen thuis gemaakt.
Het recept wordt gemaakt met dun gesneden ongekookte aardappelschijfjes en room. Deze worden ingewreven met look en langzaam tot koken gebracht in een oven. Er bestaan vele variaties en ook de afwerking heeft veel verschillende variaties. In de meeste gevallen wordt er fijn gemalen kaas bovenop de schotel aangebracht en deze kaas wordt nog tot smelten gebracht. Hierdoor ontstaat een gegratineerde schotel. Dit maakt echter geen deel uit van het basisgerecht, maar wordt wel veel gebruikt.