Konijn met pruimen is een typisch Belgisch gerecht en wordt meestal in de winter gegeten. Het konijn wordt vaak in bier gestoofd en naast pruimen kunnen er verschillende andere ingrediënten worden toegevoegd. Dit gerecht kan gecombineerd worden met diverse ingrediënten, maar met een versgebakken portie friet smaakt het heerlijk.
Konijn was in de eerste helft van de 20e eeuw een zeer belangrijke bron van vlees en energie. Dit was voornamelijk voor het armere deel van de bevolking. Voor velen was vlees van vee onbetaalbaar. Vooral in de tijden van oorlog was dit niet te betalen. Konijnen kweken neemt relatief weinig plaats in en het voer geeft geen problemen. De konijnen kunnen gevoerd worden met koolbladeren of ander groente-afval en de vacht kon gebruikt worden voor wanten en bontmantels. Dit verklaart waarom het konijn bij een doorsnee Belgisch gezin een belangrijke plaats had op het menu.
Vandaag de dag is konijn iets minder aanwezig op het menu. Konijn is hedendaags wel één van de weinige vleessoorten die ambachtelijk gefokt worden, zonder risico op hormonen en geneesmiddelen.