Maisbrood is een belangrijk element in de Southern cuisine, de keuken van de zuidelijke staten van Amerika. Maïs was al duizenden jaren lang het basisvoedsel voor de Indiaanse bevolking. De kolonisten in het Zuiden leerden de korrel op hun beurt gebruiken ter vervanging van de tarwe die men in Europa kende. Maisbrood kan gebakken, gestoomd of gefrituurd worden. De namen ervan verschillen naargelang de bereidingswijze: corn pone, johnny cakes, hush puppies, baked cornbread of hot water cornbread.
Doorgaans is maisbrood in het zuiden minder zoet dan in het noorden van Amerika. Cornbread wordt vaak gebruikt als vulling voor de Thanksgiving kalkoen. Het is een vast gerecht in soulfoodrestaurants en cafetaria’s. Ook in Europa en België wordt maisbrood steeds populairder. Bij de broodafdeling is ook maisbrood te vinden, al is dit een variant op het maisbrood dat in Amerika te koop is. Maisbrood is ook gebleken erg lekker te zijn in combinatie met een sappige hamburger. Uiteraard is dit dan ook goed te combineren met versgebakken friet van de mobiel frituur.