Okra is een van oorsprong tropische plant met eetbare peulvruchten, die in Noord- en Zuid-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten wordt gegeten. Het is een onmisbaar ingrediƫnt in soul food, de keuken van het zwarte zuiden en wordt vaak gecombineerd met tomaten.
Okra is rijk aan vezels, vitamine B en E, antioxidanten, calcium en kalium. Omdat de volledige plant eetbaar is, zijn er heel veel bereidingswijzen. De peulvrucht kan gefrituurd of gewokt worden. Ze kan opgevuld worden en bereid in de oven. De peulvrucht en de bladeren worden verwerkt in soepen en stoofpot, zoals gumba, een heel populair gerecht uit Louisiana. De geroosterde zaadjes zouden zelfs een acceptabel substituut zijn voor koffie.
Omdat de peulvrucht ook gefrituurd kan worden is het ook een veel geziene gast in menig mobiel frituur in New York. Het is een peulvrucht die met zeer veel andere groenten gecombineerd kan worden, maar wordt vaak gecombineerd met tomaten. Naast dat de kleuren goed bij elkaar passen en het gerecht een fraaie uitstraling krijgt, passen de smaken ook goed bij elkaar.