Oorspronkelijk komt streetfood uit Zuid-Amerika, Afrika en Azië, alwaar nog steeds dagelijks streetfood gegeten wordt en het nog steeds immens populair is. De meeste bereide gerechten zijn bijzonder voedzaam, ook al denken veel mensen dat het alleen vette fastfood betreft. Meestal bestaat streetfood hoofdzakelijk uit regionale producten die typisch zijn voor die streek. Zo staat Mexico veelal bekend om de zoete gerechten, zoals Churros en Melkrijst. Wereldwijd consumeren 2,5 miljard mensen dagelijks streetfood van een mobiel frituur.
Ook in Nederland is streetfood steeds populairder. Het eerste festival werd gehouden in Amsterdam, maar ondertussen wordt er ook in de rest van het land regelmatig een streetfoodfestival georganiseerd. Vaak worden er lokale en typische gerechten uit de regio gepresenteerd, waaronder de aardappel. Deze is populair bij het bereiden van streetfood, omdat deze zo divers is. Streetfood wordt vaak gezien als snelle hap, maar is veel meer dan dat en aardappels passen heel goed in voedzame streetfoodgerechten.