De Peruaanse keuken is niet bij veel mensen bekend, al staat deze wereldwijd toch bekend als één van de beste keukens ter wereld. Tegenwoordig is de Peruaanse keuken een mix van de Indiaanse, Spaanse en Afrikaanse keuken en wordt aangevuld met Aziatische invloeden. De keuken wordt onder andere gekenmerkt door het gebruik van zeer veel verschillende ingrediënten. Aardappelen zijn heel belangrijk in deze keuken. In Peru bestaan zeer veel verschillende soorten aardappelen en deze hebben hier ook hun oorsprong.
Papas a la huancaina is een traditioneel gerecht uit Peru en wordt hier veel gegeten. Het gerecht bestaat uit aardappelen, overgoten met een pikante saus, die als basis verse kaas heeft. De naam schijnt ontstaan te zijn in de negentiende eeuw, toen er een spoorweg aangelegd werd. De vrouwen uit Huancayo, een stad die op 3200 meter hoogte lag, maakten dit gerecht klaar voor de mensen die meewerkten aan dit project. Later werd het gerecht ook populair in andere gebieden in Peru en andere landen die in de buurt lagen. Dit gerecht is op veel plekken verkrijgbaar en wanneer je op vakantie gaat naar Peru moet je dit zeker een keer proberen, wanneer je het tegenkomt bij een frituurwagen.