In Bulgarije worden aardappelen “kartof” genoemd, maar in het Rodopegebergte noemen ze een aardappel “patata”. In dit gebied is het gerecht Patatnik ontstaan en wordt hier nog steeds veel gegeten en verkocht in een mobiel frituur. Een Patatnik is een pannenkoek gemaakt van aardappelen, uien en munt. Het gerecht is niet moeilijk om te eten en is heerlijk als bijgerecht.
Alle ingrediënten worden gemengd en langzaam gebakken op een laag vuur. Niet iedereen gebruikt dezelfde ingrediënten, want soms worden ook nog feta, vlees of eieren toegevoegd voor een extra smaakbeleving. Daarnaast komt het ook voor dat er kruiden worden gebruikt, zoals paprikapoeder, om de smaak te versterken. De pannenkoek wordt gevuld met een lekkere vulling gemaakt met kaas, vlees en groenten en nogmaals gebakken in de pan. In de vulling kun je in principe alle ingrediënten stoppen die je nog in huis hebt. Het is geheel aan te passen naar je eigen smaak en zeker de moeite waard om een keer te proberen.