Bestelt u bij een mobiel frituur een ‘patatje halfom’, dan krijgt u frieten met mayonaise en Pickles. Pickles staan in Nederland beter bekend onder de naam piccalilly. Vroeger werd deze saus in zowel België als Nederland vaak toegevoegd aan verschillende gerechten waaronder friet. In de loop der jaren echter, werden sauzen als mayonaise, fritessaus, ketchup, curry en mosterd steeds populairder, waardoor Pickles van de eerste plek werden verdrongen. De reden hiervoor is waarschijnlijk een kwestie van smaak.
Pickles-saus is een mengsel van diverse groenten, te weten zilveruitjes, augurken en bloemkool. Daarbij wordt het zuur van mosterd en azijn gebruikt, waardoor het geheel een frisse smaak krijgt. De felgele kleur is te danken aan de toevoeging van geelwortel (kurkuma) zodat de oorsprong van de saus voor een deel in de Indische keuken ligt. De saus zelf komt uit Engeland. Daar is de saus niet te vinden bij de frituurwagen maar als smaakmaker bij gerechten zoals stamppot, bonen en op brood.