Balkenbrij is een oud gerecht dat vooral in het najaar en in de winter wordt gegeten. Niet bij de frituurwagen maar gewoon thuis in het Belgische Limburg en ook in sommige Nederlandse regio’s. In de Nederlandse landstreek Salland bijvoorbeeld, waar ondernemer Gerard Oortwijn er een nieuwe snack van heeft gemaakt; het Sallandse Balkje. Ook werd hierbij het Sallandse Blökkie geïntroduceerd. Dit is dezelfde snack maar dan in blokvorm. Beide snacks bevatten de traditionele balkenbrij gehuld in een o zo heerlijk krokant jasje.
De ingrediënten van het traditionele balkenbrij zijn varkensvlees dat in bouillon gekookt is, boekweitmeel en verschillende kruidsoorten. Het was nog een hele klus om hier een snack van te maken. Moest de snack bijvoorbeeld fijn of grof gepaneerd worden en wat deed dat met de smaak? Inmiddels is het gelukt en het resultaat is een unieke, smaakvolle snack die zich niet laat vergelijken met snacks zoals u die bij de mobiel frituur bestelt. Het Sallandse Balkje en Blökkie gaan daarom de concurrentie aan met bekende snacks zoals kroketten.