Als u op zoek bent naar een lekkere groente om bij een verse portie friet van onze mobiel frituur te eten, denk dan eens aan heerlijke spruitjes. Waarschijnlijk niet de eerste keus, omdat spruitjes vaak wat bitter van smaak zijn, maar met een goede bereiding hoeft dit zeker niet zo te zijn. Het geheim van een goede bereiding is dat de spruitjes 2 maal geblancheerd moeten worden. Hierdoor worden ze zachter van smaak, minder bitter, blijven mooi groen en zijn gemakkelijker te verteren.
Spruitjes hebben een rijke geschiedenis. Ze zijn ontstaan tijdens de bevolkingsexplosie die zich rond 1550 afspeelde in de buurt van Brussel. De groenteteelt moest uitgebreid worden, maar helaas lukte het niet om de productie op te drijven. In 1650 werd in Sint-Gillis een nieuw soort kool ontwikkeld, die dit probleem meteen had opgelost. Spruitjes maakten het namelijk mogelijk om een stuk bouwland maximaal te benutten. Op een centrale as groeiden namelijk 20 tot 75 spruitjes dicht bij elkaar en namen dus geen onnodige ruimte in beslag.